tisdag 28 december 2010

Rokoko soffa

Min soffa. Rokoko soffan jag vann på Huutonet (finska versionen av svenska Tradera, eller dylikt) för 110€.

Här, mitt i julklapps paketerandet, river jag nubb bandet bort (tur, att det inte var enskilda nubbar...!)!

Jag köpte grovt och billigt linnetyg, som jag med hjälp av schabloner tryckte lite "bilder" på.


Men, när man har mera iver än vett, så glömmer man att måla soffans trädelar HELT, innan man beklär den! Nu har jag bara grundmålat den. Inte klarar jag av sådant petnoga arbete att måla, så att inte tyget också blir vitt!!!




Under soffan skymtar en urgammal kista och där får den bli. Soffans fjädring är så lös, att utan kistans stöd, skulle rumpan ta i golv...



Jag har slarvat så med arbetet, att jag får sätta en lapp på soffan: se men inte röra. Tyget sitter lite hur som haver och lite här och där fast. Men Julrosen är fin, som jag fick av föräldrarna mina!


söndag 26 december 2010

Så gick den - julafton

När jag sökte i mitt inte så städiga linneskåp, efter bordsduken, hittade jag den här norska väggbonaden/löparen(?)!

Jag vill minnas, att jag köpt den på salutorget i Åbo för ett flertal år sedan. Tomtarna är nästan bortslitna, bara de röda tomtekoftorna är kvar och texten. Och fläckar har den, som inte går att få bort.

Julbordet blev lite anemiskt det här året, både till dukning och personmängd, då min bror med familj firade jul hemma hos sig detta år.


Och så här torftigt åt vi! Nä, det här var en förrätt som herren i huset tillverkat: skärgårdslimpa med pastram...något...vet ej vad, men väldigt gott, kan jag lova!!! Pappa och mamma sitter mot varandra och jag bakom ljusen.



torsdag 23 december 2010

JUL 2010

Årets julgran ser ut så här. Den ryms inte in i matsalen i år, för jag har ett soff-projekt på gång...

Pappersstrutar av kakpapper, gamla bilder och silkesrosor, utgör årets pynt.

En härlig silverkruka, med en hyacint fick jag av en arbetskamrat. Alla minns vi väl den där irriterande änglaklockan, pling, pling, pling? Jag trodde jag hade kastat bort den för länge sedan, men som tur var, hittade min dotter den och nu får den pingla nostalgiskt hela julen!


Nu är det dags, att önska er alla en riktigt GOD OCH FRIDFULL JUL!


VARMA KRAMAR!
-Pia-




måndag 20 december 2010

Julpyssel

Jag har nappat idéer lite härifrån och därifrån, och sedan blev det en lysande stjärna som hänger i taket.

Stommen är en ståltrådsstjärna som jag köte, utan att veta vad jag skulle ha den till.

Lite organzaband, julgranspynt och mycket av en ljussliga runt, runt... Sådant här håller jag på med, i stället för att städa, eller tänka på andra viktiga julförberedelser. Och där emellan går jag på jobb, dit jag nu också måste skynda! Men julen kommer nog ändå! ELLER???


fredag 17 december 2010

Lite julpynt

Försöker pynta kakelugnen, som är en törn i mitt kött pg.a den fasliga färgen. Men, eftersom den är murad av min mans morfars far, så må den vara... Personen på bilden har inget med sammanhanget att göra, heh, sorry Emilie - du kom med på bild!

Noli turbare circulos meos!

=Rubba inte mina cirklar!



Fastän, som rubbad, är den vackrast! Som de flesta av mina foton; vackrast som suddigt blurr.
Var och en kan fantisera hur det ser ut :)

söndag 12 december 2010

Granris


Här har jag igen fotat verandan, för jag bytte bordskiva till mina symaskinsfötter. Skivan är en del av ett mycket gammalt bord, som jag hittade i uthuset.

Granrismattorna ( i plast) fick jag köpa av en vän. Tycker de är så mångsidiga i använding, trots att jag inte ännu vet, var jag skall ha dem. Möjligtvis på julbordet?


Så kom jag ihåg, att jag har dessa skojiga skedar, med siffror. Passar bra så här i adventstider i glögg glasen.



Pepparkaksformar har fått ett nytt liv som julpynt. Jag hade gjort en massa sådana (hade dem ute i vattenbad, för att de skulle rosta lite, slog hål i dem för att få dem pyntade med pärlor och kristaller) och for iväg på marknad för att sälja... Jag sålde EN ENDA!!! Det var en liten häst. Kunden som köpte den frågade: "nog får man väl bort det här skräpet, för jag skall ju använda den när jag bakar"!!!!!!!!!? Var 2€ för dyrt pris?




torsdag 9 december 2010

Det är en ros utsprungen...

...ur kyrkoljusstaken min. Ja, jag köpte en trearmad detta år (i antik silver, för det var enda färgen som fannas) och kunde inte låta bli att måla rosorna vita! Det fastnade otroligt dåligt, så jag får måla dem en gång till.

Här är den ännu oförstörd!

Det här är fjolårets stake.


I mässing färg. Rosorna målade jag vita. Nu "leker" jag, att det är min fina, dyra Jeanne d´Arc Living ljusstake!



måndag 6 december 2010

6.12 1917

I dag, för nittiotre år sedan, blev vårt land självständigt! Klockan aderton i kväll, tänder vi alla två ljus i varje fönster, till minnet av den dagen - och dagen till ära!

Hittade den här zinkgranen i Anttila och kunde inte låta bli att peta en liten elslinga i den.


Den här stora pappers stjärnan är 1m i diameter och som tur var, har vi ett föster där den får plats.




Min stolthet! Någonslags orkidé, som orkar blomma år efter år, trots att jag haft den inskruttad i garderoben vid flere tillfällen! Dit är den på väg nu också... Om det är någon som misstänker att den inte är äkta, kan jag bedyra, att den förvisso är äkta! Äkta plast!


torsdag 2 december 2010

Doften!

Jag har två dofter, som påminner mig starkt om jul. Den ena är kokos och den andra är hyacint.
Hyacint doften är dessutom så bedövande god - i små mängder.

Den här doftar väl lagom till påsk?

Jag har så mycket bråte, att för att få rum för dem alla, som jag vill ha framme, måste jag lägga dem på varandra. Som denna ljuskrona, t.ex...


Gjorde mossbollar innan snön och kylan kom. På toppen "planterade" jag en lökväkst, vars-namn-jag-inte-minns/kan," i plast!