måndag 31 oktober 2011

Misslyckad färgning

Jag hittade på ett loppis två st. för hand virkade "gardiner" (så stod det på lappen), av fiskargarn - till ett otroligt pris:30€ sammanlagt! De var så där, inte vackert gula, precis, så jag tänkte testa...

Den här färgen hade de, som detta gula ihopvikta överkast. Jag droppade lite svart hobbyfärg i ett vattenbad, sänkte gardinerna i baljan, och väntade. Det här blev resultatet: gröngrå färg, istället för grå!

"Vem kom" lyssnar Venni (Natalie, yngsta dottern kom).

Men, det går ju att färga om - och nu (=någon gång) skall jag färga dem på riktigt, i tvättmaskin, med riktig textilfärg.
Trångt om saligheten, när man har så lågt till tak. Som tur är, är jag kort. Den röda stolen har jag fått av min gudmor, då jag fyllde 2år.

I barnsängen ligger vår lilla baby, hah!

fredag 28 oktober 2011

Torso

Jag blev så sugen på dessa torson då jag läser Tinas vita bo, att jag i brist på antika, beställde mig en helt ny.
Den här pallen är köpt på loppis, för den skull, att när jag var liten, hade vi likadana (med röd och blå, och sedan den här björkfärgade sittsen), så jag ville ha den som ett minne. Till råga på allt, står där under sittsen, skrivet med barna handstil: PIIA!!! Är det kanske jag????
Men, surpirese, surprise...jag målade allt som målas skulle: svart! Torson fick på sig en gammal korsett, som jag fått av en tant som arbetat på Triump fabriken ( där det tillverkades BH:n och korsetter osv), före min rygg opererades. Ja, och ängla vingar.
Sedan en annan tosro, som jag köpt för länge sedan på Huutonet (finska motsvarighet för svenska Tradera). Jag har alltid saknat "foten", men nu hade jag tur!
Fann på ett loppis den här ljusstaken,
och från järnhandeln ett skaft till en kvast/borste.
Fädäng! Käppen (skaftet) passade som hand i hanske både i ljusstaken och i tosrsons kropp! Sedan var det bara att måla! Torson är en gubbe.
Lilla torson har jag köpt i Tammerfors för ett par år sedan.
Eftersom den här torson är en gubbe, fick den min gubbes fluga runt nacken, som han hade som ca 2 åring!

Jag väntar två väninnor på en häääärlig skvallerstundskväll, så bättre kunde inte en Fredags kväll börja!

Avkopplande fredag till er alla!!!!

onsdag 26 oktober 2011

Ack härliga mörker!

Visst älskar jag våren, mer än någonting, men nog är denna årstid också så underbar och mysig med sitt mörker, då man får tända levande ljus! Stora byttan fick jag av min arbetskamrat, som hittat den i skogen (ett använt uteljus). Och så smått rostiga rivjärn - once again!
Madonnan ser ut att be: "bespara mig från detta"!
Gamla lampskärmen har fått återgå till sin tjänst...
Köpte på Ikea den här granen och limmade sedan lärkträdskottar med limpistol i den.
Min nalle från södra Tyskland, med min mössa som jag hade som baby, sitter på verandan och kollar hur pellisarna skall överleva den kommande vintern.

måndag 24 oktober 2011

Arma armatur

Det började med mitt förra inlägg, om kakformar. Kunde man använda dem till att göra en lampa?
Jag tog en gammal och ful lamfot, målade den svart/brun och fogade ett gammalt rivjärn till lampskärm - inte en kakaform.
För att inte rivjärnet skulle dimpa ner till bordet, måste jag hitta på ett botten, och då tog jag till ett lock från en konservburk. Det var lite knäpigt att göra ett hål för lamfoten utan sakliga verktyg.
Sedan hackade jag hål i konservburkslocket och trädde ståltråd (järntråd eller vad i sjutton...) igenom locket och rivjärnet så det skulle hållas på plats,
och så var det färdigt! Idén har lägat och mognat ända sedan "trash design" utställningen på Habitare mässan i Helsingors, att vad göra av gammalt skräp, inte köpa nytt iaf, eftersom världen är redan full av saker.
Nu "pryder" den min rostiga samling på verandan.
Vår hund Venni är nog en konstig filur. Den följer mig som skuggan och naturligtvis skall den kolla VAD har jag NU gjort!
No, jo. Nog måste jag ju pröva kakformen alltid, för säkerhets skull!
Men tro nu inte att jag har den till detta ändamål!
Nej fy sjutton! Nej, den gamla lampskärmen åkte tillbaka, tills jag kommer på en bättre idé!

fredag 21 oktober 2011

Kakformar

Man kunde ju nästan tro att jag har bakning som ett hobby, eller hur?
Här visar jag bara EN del av alla mina kakpytsar, som jag inte vet vad jag skulle göra med. Tror ni nu att jag är en hamster, för jag bakar inte (någonsin), men ändå samlar jag bl.a på KAKFORMAR!
Vad har jag gått misste om i min barndom, när jag nu roffar åt mig saker som jag bara har att samla damm?
Den här rostiga formen kan jag förstå, att vem som helst skulle ha plockat undan (från ett öde hus...).
Men, en sak är bra i detta samlarliv: jag har något att visa på bloggen, för idéerna börjar sina med ilande fart!
Låt oss alla bloggvänner, nära och fjärran, fira en riktigt trevlig fredag(skväll)!!!!
ö:Pia

onsdag 19 oktober 2011

Till mig?

Vad skall detta betyda? Ett paket - till mig!? Jag hade helt och fullkommligt glömt, att jag vunnit ett pris hos Tant Vit & Beige!!!
I paketet fanns ett härligt VÅGA-smycke,
som går att öppna (Tant Monica, som ligger bakom bloggen, hade tänkt sitt eget foto där inne ;) vilket skulle ha varit extra roligt!!)!!!
Hon vet också att jag aldrig städar (antagligen har myndigheterna annonserat, om att mitt hem måste snart tvångsstädas...), så hon hjälpte till med en disktrasa.
Tänk, vi har aldrig träffats, Tant vit & beige, men ändå visste hon, att kortet var likamed jag!!!! Till 100%!!! Tack Monica (speciellt för fullträffen angående kortet!!!)!

måndag 17 oktober 2011

Ny tapet och väska

Vad tycks om den här nylanserade tapeten?
Den varierar från rulle till rulle, så att man skall få ett levande intryck.
Hah, det är pappas vedtrav som sträcker sig flere meter över golv och vägg i ladan på landet. Förr var den så rak och slät, att den var lika jämn som en vägg! Men ett fint konstverk är den ju, traven?!
Helt plötslig en dag, kom min väninna med den här väskan till mig! Hon har sytt den av Ikeas kökshanduk!Och så har hon broderat min initial på väskan, med sin fantastiska symaskin (som hon har gått i skola för, för att kunna använda alla fina finesser)! Tack, min kära vän!

lördag 15 oktober 2011

Sista schansen

Nja, beror på var man bor, men jag menar nu att det är sista möjligheten att göra något av de vackra höstlöven här i Norden, innan de ruttnar bort. Jag plockade våta och smutsiga löv, för att vädret inte tillät något bättre.
Det var menigen, att kransens "rosor skulle se ut så här, men jag kom ihåg anvisningarna lite fel...

onsdag 12 oktober 2011

Höstplanteringar

Här ser ni en växt, med vita bollar bland mossa från landet - Kimto (fråga inte nu heller vad den heter). Franska liljan har jag fått av grannfrun vars man har gjort den.
"Marjakuusenkanerva" eller något dit åt, på finska?
Terassbordet fick en korg fylld med mossa och murgröna och...en cyklam (dem visste jag namnet på)!
Inte mycket kvar av cyklamen, men det är ej heller någon som kikar ut här på vintern.
Och nu en växt med röda bär!
I barrig mossa.
Kunde inte låta bli dessa mossiga kvistar kvar i skogen, utan de får nu pryda elspolebordet.
Den här blomman heter ljung? En odlad och förädlad ljung?
Så var det allt, angående mina höstplanteringar! :)