måndag 28 mars 2011

Tapet av en kokbok

Jag har länge sökt en gammal kokbok (på loppisarna), för att få göra om boken till en tapet. Men där har jag inte lyckats. Så en dag googlade jag ordet "gammal kokbok" och där, i den allt innehållande internet, hittade jag precis vad jag sökt!
Den här lilla väggstumpen var mitt mål. Här en "före" bild, med en vit vägg.


Det absolut jobbigaste var att printa ut dessa sidor! Vi har printern i nedersta våningen, men jag satt i mellanvåningen. För att få en sida kopierad, spottade printern ut alltid 4 sidor, så det gällde att trycka på "stop" knappen i datorn i tid. Först nu, vid skrivandets stund, fattar jag: jag kunde ju ha suttit med min lapptop bredvid printern!!! Jag var helt spysjuk och yr, av allt spring ner-opp, opp-ner...(blond till det yttre och inre)!


Sedan skulle sidorna klippas, eller skäras. Skärandet blev för tidskrävande, så jag klippte, fastän det blir ju inte lika rakt då...


Pappret var så styvt och tjockt, att jag måste låta tapetklistret dra in i pappret (och vika det dubbelt, för den drog sig i en rulle när den blev våt och allt blev bara en röra), precis som vid äkta tapet, för att få dem att fastna på väggen (jo, den första kokbokssidan dinglade ner från väggen som ett höstlöv)!


Och - så tog pappret slut! Just före slutet! Hoppas jag får mera av det (av min väninna)? Nu har jag lackat det två ggr. och det var också en hårresande procedur! Bläcket/texten lossnade och rann i svarta små (porlande) ränder ner! Jag fick det borttorkat med hushållspapper, men det hela blev ju mycket shabbigare än vad som var ämnat.
Nå väl. Där är den.

fredag 25 mars 2011

1L tulipaner

En fredags hälsning till er alla!

Syrenen blommar i vasen nu, Vita spröda blommor!

Kunde inte motstå denna "grönsak", asparagus, som jag inte råkat på sen min bardom. Minns att vi hade en sådan i mitt barndomshem, likaså i mina mor- och farföräldrars hem. Alltså, då måste den vara en växt från "förr i tiden"! Nu får vi se, hur lång (=kort!!!) tid det tar, att ta kål på den?!

Oberoende om vi har arbetsdag eller inte i morgon, har vi alla FREDAG (och fredags kväll!) i dag!
Sköt om er!



måndag 21 mars 2011

Uppåt väggarna

Jag fick den här idén, att sätta många ramar titt som tätt till varandra, då jag såg PB Homes underbara speglar, som bestod av många sammansatta ramar, med spegelglas i.

Till mitt "verk" tog jag alla överlopps ramar och speglar jag hade. Tyvärr hade jag hunnit måla alla, förutom en, vita. Det blev för enformigt, tyckte jag, så jag prövade "stearintekniken", igen.

Jag strök på lite olika färger här och där och till slut drog jag på stearin (det röda).

Sedan målade jag ramen grå (vit målfärg,blandad med Tiimaris svarta hobbyfärg).

Och så skrapade jag bort stearinet. Nästa gång jag anväder stearin, tar jag färglös (=vita ljus), för det är så jobbigt att skrapa bort ALL stearin och när den är röd, så lyser den som ett traffikljus i ramen!

Men, nu tror jag mig kunna tekniken och vet också att less is more (inte så här färggrant nästa gång).

Speglarna har jag köpt för ett par år sedan, i Stockholm, för en femma! De har vackra ramar och spegelglaset är facett slipat. Nu kom de äntligen i användning.



torsdag 17 mars 2011

En skänk

Den vitmålade och slitna skänken är slutresultatet av mitt senaste pysselprojekt;

Köpte den på Huutonet (Tradera eller dyl i Sverige) för 50€. Ful som stryk, som sådan (i min smak).

Så jag hamrade en karmlist till sockeln,

en liten list för att dölja springan mellan luckorna (och för att gamla skänkar nu råkar ha sådana lister...).

Så ja. Sen är det bara ytbehandlingen som saknas.

Lite brunt här och där, var skavankerna skall komma (målade med Tiimaris hobbyfärg),

och så vitt, på vitt, på vitt!

Voila! Nästa projekt blir något ovanpå skänken. På väggen. Tror jag.



måndag 14 mars 2011

Decoupage

Det är för jävligt det här, med mina experiment! Jag målade det här bordet vitt, i går (hade inte tid att fota "före och efter" bilder, i min stora iver), men jag kunde inte stanna med det!!!

Jag hade köpt ett paket Jeanne d´Arc servietter och kom på tanken att pröva decoupage-teknink som jag aldrig förr gjort. Men, att PRÖVA på en bordsyta???! Resultatet blev så knottrigt och buckligt, att man kan riva morötter på ytan av bordskivan!

Jag TÄNKTE stanna vid en liten lapp, men fick inte bromsat i tid...


Nu skall jag pimppa en furuskänk. Undrar var det slutar...

onsdag 9 mars 2011

Övning ger färdighet

Slutresultatet blev inte alls vad jag ville,, men nu vet jag hur jag INTE skall göra...

Jag har länge välat måla vårt fula köksbord. Slipar upp ytan lite,

och målar med smält stearin här och där,

för att se var jag skall skrapa bort målfärgen för ett "äldre uttryck". Åh, det syns så bra så, var de kommande "slitagen, avflagorna" skall komma.

Hip hurraa, så stearinet far i väg!

Jooo, visst ser det avflagat ut! Hela bordskivan ser ut som en tillplattad björkstam!!! Det var ju inte det jag ville! Dotter la mera sten på bördan och sade " den ser ut som ett zebra skinn"!

Försökte förbättra situationen, med att måla ett lager vitt på "ränderna" och måla lite text på bordet (som skulle matcha min nya, ostrukna köksgardin). Ok, det går att göra om allt; slipa till grunden och börja om. Men tro inte jag gör det! Jag går där var staketet är lägst!



söndag 6 mars 2011

Löfte om vår

Än har vi ett tjockt vitt snötäcke ute, men här blommar "muscarian" för fullt! Hela året om, faktist! Ja, jag måste erkänna, att jag klarar inte av dessa blomster om de är ekta. De växer och dinglar och slår blomkronan i bordet på noll tid. Men de här, de står på sig!

Bordsduken hänger lite hur som haver, men det var inte heller den jag skulle fota.

Tog in lite syrenkvistar (i brist på björk) och se så knopparna sväller!

Att det ser ut så här där ute, lär nog ännu ta en lång tid, beroende på, vad som är långt?!
Men, nog är våren här, snabbare än vi anar - hoppas jag.

tisdag 1 mars 2011

Turkost? Nej, inte hos mig!

Min arbetskamrat, som är en månghändig person (sosialsköterksa, frisör och inredningsdesigner) klippte mitt hår här om dagen. Då vill man ju järna betala för en sådan tjänst. Men hur?

Hon älskar turkost och hennes hem är ett stort konstverk, med bl.a turkosa väggar - och svarta. Bland annat! Så jag köpte en ljustake, som jag sedan skulle måla turkos.
Men hur får man turkos färg? Blandar blått och grönt? Det blev petroleumblått/grönt, hur mycket jag än blandade blått till!
Och så ville inte färgen fastna, men det gjorde inget, nej tvärtom. Jag tyckte det såg fint och kraklerat ut.
Men, men. Färgen är fel. Den skall vara turkos!

Ok. Måla om. Vakade hela natten när hjärnan ofrivilligt jobbade med "hur får man turkos färg"? Kl. 04 kom jag på det: blanda VITT! Och så var det att sätta i gång att måla. Men nu fastnade färgen vilket gjorde att verket såg alltför täppt ut.

Så jag slängde den i diskhon och skrubbade staken med rotborste. Resultatet blev inte lika fint, men lite bättre...


Sen lite dingel plingel och iväg med den. Hon får den i dag.
Kolla den där förbaskade hunden!!! Hon skall UPP på kuddarna, sedan trampar och bökar hon en bädd åt sig, under på och bakom kuddarna!